Zo behaal jij jouw doelen met de O-P-A-R loop | Blogserie Het onbewuste Brein #2

In onze tweede blog in de serie Het Onbewuste brein heb je kunnen lezen over de impact van Kahnemans mentale systemen op jouw succes. Deze blogserie geeft jou op een praktische manier inzicht hoe het brein werkt. Daarnaast geven we je een paar handvatten die jou inzicht geven over wat de kracht en impact van jouw (onbewuste) brein is en wat de effecten daarvan zijn op jouw succes.

In deze blog vertellen we je meer over de Overtuiging-Potentieel-Actie-Resultaat (OPAR) Loop. Als je deze loop goed inzet, is het makkelijker om jouw doelen en succes te behalen. 

De Overtuiging-Potentieel-Actie-Resultaat Loop

Het onderzoeken van jouw dieperliggende sets aan overtuigingen zijn altijd één van de fundamenten waar we ons ontwikkeltrajecten mee starten. Het helpt namelijk ontzettend om deze zaken over jezelf te leren.

Een voorbeeld van de impact van onze individuele overtuigingen op het succes wat we nastreven, heeft te maken met de Overtuiging-Potentieel-Actie-Resultaat loop.

Die ziet er als volgt uit:

Visuele weergave van de O-P-A-R loop

Hoe gaat dit in z’n werk?

Potentieel

Wanneer we naar een specifiek doel werken, dan werken we aan het ontsluiten van ons (eigen) potentieel. Dat doel hebben we nog niet bereikt, dus het is nog niet tastbaar. We zullen ons moeten gedragen op een manier die ervoor zorgt dat we het doel ook bereiken. Op basis van onze onderliggende overtuigingen wordt al bepaald of we ons potentieel gaan ontsluiten en dat doel überhaupt gaan realiseren.

Overtuiging

Okay, je hebt je doel. Je weet dus wat jouw potentieel is, en of het de moeite waard gaat zijn. Vervolgens zijn er eigenlijk twee opties die te maken hebben met de onderliggende overtuigingen.

Optie 01: Je weet 100% zeker dat jij jouw potentieel kunt ontsluiten, en dat jij er alles aan gaat doen om dat doel te realiseren.
Optie 02: Is dat niet lastig, zo’n doel? Ik weet eigenlijk niet helemaal zeker of ik dat wel kan…

Een duidelijk verschil dus. En dat verschil manifesteert zich in het volgende onderdeel van de loop.

Actie

Optie 01: Je weet 100% zeker dat jij jouw potentieel kunt ontsluiten, en dat jij er alles aan gaat doen om dat doel te realiseren.

Wat gebeurt er vervolgens? Je gaat actie ondernemen! Sterker nog, je onderneemt zodanig veel actie dat het eigenlijk allemaal vanzelf lijkt te gaan. Je wordt steeds beter, en dat zie je in de resultaten. Onderneem je veel actie, dan kun je naar rato ook wel verwachten dat er veel resultaat uit komt. En zo kom je steeds dichter bij jouw doel en ontsluit je jouw potentieel.

Optie 02: Is dat niet lastig, zo’n doel? Ik weet eigenlijk niet helemaal zeker of ik dat wel kan…

Wat gebeurt er vervolgens? Je gaat misschien wel actie ondernemen, maar in alles wat je doet zit een laag twijfel. En dat heb je zelf door, en de mensen in jouw omgeving ook. Je blijft (onbewust en bewust) tegen jezelf zeggen dat het allemaal echt lastig is, en wat blijkt? Het blijft ook lastig. Je onderneemt dus niet bijzonder veel actie, want het is lastig, en dan kun je naar rato ook wel verwachten niet dat er niet bijzonder veel resultaat uit komt.

Je doel behalen

Op basis van je overtuiging zie je dus jouw resultaten. En die resultaten die je ziet, doen vervolgens ook maar één ding: Zij leveren de bevestiging dat jouw oorspronkelijke overtuiging valide was, want zie het resultaat, en die blijft vervolgens alleen maar harder kleven. En jouw tegenwerken óf ondersteunen in jouw volgende acties.

Ook voor deze overtuigingen geldt dat ze onbewust zijn, tenzij je ze keihard concreet en bewust maakt. En je ziet wat dan alsnog de effecten kunnen zijn van deze patronen in Systeem 1.

Conclusie: De impact van het Onbewuste Brein is gigantisch

Het mag wel duidelijk zijn: Onze hersenen zijn bijzonder geavanceerd in het regelen van het dagelijkse bestaan voor ons mensen. De belangrijkste taken (lichaamsfuncties, keuzes maken en denkpatronen sorteren op validiteit) worden geregeld zonder een actieve mentale inspanning van onze kant.

Systeem 1 is altijd aan het werk, en het bepaalt voor meer dan 93% alles wat we doen. Op basis van onze onbewuste normen en waarden, denkpatronen en overtuigingen, en kijk of onszelf en de wereld, handelen wij. En gelukkig doen we dat allemaal op een unieke manier. Want ons brein heeft onze unieke ervaringen en invloeden gesorteerd en klaargestoomd voor gebruik op onze manier.

Zowel Napoleon Hill, Sigmund Freud en Carl Jung wisten hoeveel ons Onbewuste Brein voor ons regelde, en Daniel Kahneman heeft het keihard bewezen.

Wij gebruiken dit fundament in al onze trainingen en ontwikkeltrajecten. Wanneer je niet doorhebt dat de impact van ons eigen, individuele Systeem 1 zodanig gigantisch is, dan is enige vorm van ontwikkeling al praktisch onmogelijk. Laat staan wanneer het een duurzame gedragsverandering betreft. Daarom is de juiste kennis en training erg belangrijk voor het behalen van jouw doel. 

Meer weten? Of wil je deze kennis en ervaring inzetten om zelf een stap te zetten in het vergroten van het succes van jou of van je team/organisatie? We helpen je graag verder!

Geschreven door Stephan Annema.

Was deze blog nuttig? Deel hem!

Neem contact op

Login