Jouw doelen definiëren | Blogserie Stappenplan voor Succes #1

“Waarom lukt het me nou niet om in actie te komen?” “Welke concrete stappen moet ik zetten om bij m’n doel te komen?” “Ik heb niet gestudeerd, kan ik dit werk dan wel doen?” “Heb ik wel de juiste soft skills om deze mensen aan te sturen?” “Waarom heeft niemand een stappenplan voor succes?!” Allemaal legitieme vragen die we tijdens training- en coaching sessies gesteld krijgen. En op zich ook niet zo heel gek, want veel mensen weten simpelweg niet hoe ze hun doelen gerealiseerd krijgen.

In deze blogserie kom je erachter wat er nodig is om jouw doelen te realiseren, of om anderen in staat te stellen om hun doelen te helpen realiseren. We zoomen in op een model wat je altijd kunt gebruiken bij vormen van een plan van aanpak. Het is een stappenplan voor het realiseren van doelen en succesvol te worden. En het begint met het einde in zicht.

In deze blog gaan we in op het definiëren van doelen en welke invloed jouw omgeving heeft op het behalen van jouw doelen.

Het stellen van concrete doelen is een vaardigheid die we niet op school geleerd krijgen. Althans, veel maatschappijen (inclusief de Nederlandse) maken het relatief simpel voor ons.Je wordt geboren, en als je 4 bent ga je naar school. Vervolgens houd je dat traject aan totdat je klaar bent met de middelbare school. Als je geluk hebt, ga je nog een vervolgopleiding doen.

Daarna? Werken maar. Hup, het bedrijfsleven in. Werken voor een baas, tot je pensioen. En daarna mag je eindelijk uitrusten. Als het goed is, heb je in de tussentijd misschien nog wel een liefde gevonden, kinderen op deze aarde gezet, en een huis gekocht.

And the cycle repeats.

Veel mensen hebben geen concrete eigen, individuele doelen, maar vormen zich naar ‘wat er van hen verwacht wordt’. En dat is natuurlijk prima, mits je er zelf gelukkig van wordt. Bovenstaande voorbeeld zal je niet gek in de oren klinken, want dat zijn de doelen waar menig Nederlander zich ruwweg aan conformeert.

Heb jij op school de vaardigheid geleerd om doelen te stellen? Of nog beter: doelen te stellen waar jouw brein ook daadwerkelijk op aan slaat? En hoe zit het met een mogelijk stappenplan om dat doel te bereiken, heb je die geleerd?

Waarschijnlijk niet. Ik niet, in ieder geval. Ik heb dat elders moeten leren.

Het Stappenplan voor Succes

Gelukkig ben ik in 2016 bij Vision Forward (en dat is nu natuurlijk martijnschaap.com!) begonnen, en heb ik een maatwerk-stappenplan geleerd om tot succes te komen. Tevens geeft dat model ook een inzicht in welke aspecten nou écht van belang zijn bij het realiseren van de door jou gestelde doelen.

Hoe omschrijf jij Succes?

SUCCES

Om te weten wanneer je Succesvol bent, moet je eerst weten hoe dat succes eruitziet. Hoe jij zelf succes definieert. En dan maakt het eigenlijk niet uit of je dat in professionele of persoonlijke sfeer toepast. Je begint met het eindplaatje: Het succes.
Succes ervaren is niets meer of minder dan een gesteld doel halen.
Je stelt een doel, je haalt dat doel, en dan ben je dus succesvol. Simpel. Maar, let wel: Je kunt alleen écht geactiveerd worden voor een doel die jij zelf waardevol vindt!

Voorbeeld 01: Je stelt als doel om dit jaar 5 new business klanten van meer dan €150.000,- binnen te halen. Met Kerst heb je ze binnen gehaald, dus je hebt je doel gehaald. En je bent succesvol!

Voorbeeld 02: Je stelt als doel om voor het einde van de maand 3 kilogram kwijt te raken. Op de 31e sta je op de weegschaal, en kijk! Je bent 3 kilo lichter, dus je hebt je doel gehaald. En je bent succesvol!

Voorbeeld 03: Je stelt als doel om je organisatie met 15 man te laten groeien voor het einde van Q3. Het is 30 september en je hebt zelfs 16 man binnen gehaald. Dus je hebt je doel ruim gehaald, en je bent succesvol.

De kwaliteit van jouw succes is natuurlijk volledig afhankelijk van de doelen die je zelf stelt. Bovenstaande voorbeelden zijn misschien voor de hand liggend, maar het zijn sprekende voorbeelden voor vele ondernemers en zakelijke professionals.
Is het doel wat jij jezelf stelt dat je vanavond, met de poten op de poef en een zak chips in de hand, gaat zitten Netflixen? Dan ben je natuurlijk technisch succesvol (als je dat doel gerealiseerd hebt vanavond), maar in professionele context is natuurlijk niet iets wat we structureel nastreven.

Tegelijkertijd weet je natuurlijk ook dat het hebben van een doel niet genoeg is om het doel ook daadwerkelijk te halen. Er komt een hoop bij kijken – en daar gaat de rest van stappenplan over.

En vervolgens de vraag: Welke factoren komen er allemaal bij kijken of jij het gestelde doel realiseert?

Jouw doelen definiëren

OMGEVING

Als je een doel hebt, en je weet hoe jouw individuele persoonlijke of professionele succes eruit ziet, dan kun je gaan afpellen. Dan kun je de verschillende factoren, die bijdragen óf in de weg staan, gaan bepalen. En dat begint bij de verschillende soorten omgevingsfactoren.

Ruwweg zijn er 2 soorten: Menselijke- en niet-Menselijke omgevingsfactoren. Logisch eigenlijk. Laten we beginnen bij de niet-menselijke omgevingsfactoren. Dat zijn de zaken zoals de macro-economische trends, de wet- en regelgeving in een bepaald gebied, of, vrij recentelijk, het Corona-virus. Al deze factoren kunnen van invloed zijn op de realisatie van jouw doelen, maar je hebt praktisch geen invloed op deze factoren.

De menselijke omgevingsfactoren zijn (in sommige gevallen) iets makkelijker te bepalen en zelfs te beïnvloeden. Het zijn dan simpelweg de mensen in jouw omgeving waar jij mee te maken hebt. Het zijn bijvoorbeeld jouw prospects of klanten, teamgenoten of andere collega’s, en zelfs de concurrentie. Al deze (groepen) mensen kunnen een positieve of negatieve invloed hebben op de realisatie van jouw doelen.

Voorbeeld 01: Je stelt als doel om dit jaar 5 new business klanten van meer dan €150.000,- binnen te halen. Je schakelt je team (mensen) in om bij de klantorganisatie (mensen) waarde toe te voegen voor hún klanten (mensen). Natuurlijk heb je wel te maken met de macro-economische trends en met jouw concurrentie (mensen) die diezelfde klanten willen binnen halen!

Voorbeeld 02: Je stelt als doel om voor het einde van de maand 3 kilogram kwijt te raken. Je spreekt met jouw partner (mens) af dat er géén troep meer wordt gehaald bij de supermarkt. Ook maak je afspraken met een personal trainer (mens) om te gaan trainen en daardoor fitter te worden.

Voorbeeld 03: Je stelt als doel om je organisatie met 15 man te laten groeien voor het einde van Q3. Daar heb je natuurlijk jouw recruitment team (mensen) voor nodig die, ondanks het huidige tekort aan capabel personeel, toch de juiste recruiters (mensen) op gaan zoeken en uit gaan nodigen voor gesprekken. Natuurlijk doe je je best om die recruiters voor jou te laten kiezen, en niet voor een andere werkgever (mensen).

Met de realisatie van elk soort doel heb je te maken met omgevingsfactoren. Menselijke én niet-menselijke omgevingsfactoren zijn altijd aanwezig, en zullen in kaart gebracht moeten worden. Alleen op die manier weet je waar je je aandacht en energie aan moet schenken voor een (versnelde) realisatie van je doelen.

Wanneer je de omgevingsfactoren in kaart hebt gebracht, heb je inzicht in de factoren die van invloed zijn op jouw succes en het behalen van jouw doelen. Maar dan moet je in actie komen. Daar vertellen we je meer over in de volgende blog. 

Action!

Meer weten over het behalen van jouw doelen? We gaan graag samen in gesprek over de doelen die er samen te realiseren zijn, en de toegevoegde waarde die dat voor jou en jouw organisatie op gaat leveren. 

Geschreven door Stephan Annema.

Was deze blog nuttig? Deel hem!

Neem contact op

Login