In onze tweede blog van de serie Stappenplan voor Succes heb je kunnen lezen over welke invloed jouw houding, gedrag en vaardigheden hebben op het behalen van jouw doelen. In deze blogserie kom je erachter wat er nodig is om jouw doelen te realiseren, of om anderen in staat te stellen om hun doelen te helpen realiseren. We zoomen in op een model wat je altijd kunt gebruiken bij vormen van een plan van aanpak. Het is een stappenplan voor het realiseren van doelen en succesvol te worden. En het begint met het einde in zicht.
In deze blog kom jij te weten hoe bewuste en onbewuste overtuigingen op een dieper niveau jouw succes en doelen beïnvloeden. Lees snel verder!
Bewust versus Onbewust doelen behalen
Denk eens na: Hoe vaak ben je individuen tegengekomen, in je persoonlijke of professionele leven, waarvan je weet: “Die zou zijn of haar doelen moeten kunnen halen. Capaciteit is er, kennis en vaardigheden zijn overal op te pikken, maar hij/zij laat gewoon niet het goede gedrag zien. Doet structureel de onhandige dingen, en gaat daardoor geen succes ervaren.”
Hoe vaak is dat al gebeurd? Bij anderen, of misschien wel bij jezelf? Mensen lopen onbewust tegen allerlei soorten muren aan die hen in de weg staan om structureel hun doelen te realiseren. Of het nou moeilijke doelen, makkelijke doelen of juist onderliggende doelen zijn. Dat heeft namelijk te maken met het tweede deel van het ontwikkelvraagstuk: Het Onbewuste deel. Hoe zit dat precies? Dat heeft te maken met hoe jouw brein jouw gedachten heeft geautomatiseerd tot onbewuste overtuigingen. Jouw brein is van essentieel belang bij het realiseren van succes.
Onbewuste Overtuigingen
Elk mens heeft gedachtes, zo’n 50 per minuut. Dat zijn er ongeveer 48.000 per dag, mits je 8 uur slaap krijgt.
Als je eerder met onze in aanraking bent gekomen, dan weet je dat ongeveer 98% van de tijd ons brein alle ‘bekende’ zaken voor ons automatiseert. Dat scheelt gewoon een hoop energie voor het brein.
Dat gaat dan om lichaamsfuncties, maar ook om specifieke vaardigheden. Nederlands praten, autorijden, schrijven en lezen, allemaal vaardigheden die je ooit bewust hebt geleerd (i.e. dat heeft moeite gekost om het aan te leren). Vervolgens heb je dat zodanig vaak geoefend en gedaan dat jouw hersenen ‘bedacht’ hebben: “Hey! Dit is bekend, dit kan ik! Dit kan op de automatische piloot!”
Vervolgens hoef je praktisch niet meer bewuste inspanning te leveren om de vaardigheden tentoon te stellen.
En zo heeft het ook gewerkt met jouw gedachten. Van die 48.000 per dag zijn er zo’n 47.000 (98%) die sinds jouw 7e levensjaar continu herhaald worden. En die zijn al zodanig vaak herhaald, dat ze zijn veranderd van ‘losse gedachten’, toepasbaar op een specifieke situatie, naar ‘onbewuste overtuigingen’, toepasbaar op praktische alle situaties voor jou. Dus ook op het stellen van doelen.
Sterker nog, je hebt die gedachten zodanig vaak gehad dat je zelf niet meer twijfelt aan de validiteit ervan in verscheidene situaties. Daardoor zijn het (onbewuste) overtuigingen en drijfveren geworden. En ze besturen jouw acties, houding, en gedrag en de haalbaarheid van jouw gestelde doelen. Want waarom zou je ook maar iets doen als jij niet overtuigd bent van de validiteit en waarde ervan?
Sets aan overtuigingen versus ‘losse’ overtuigingen
Let wel: Die overtuigingen zijn in de basis niet goed of slecht. Ze hebben je tenslotte gebracht waar je nu bent, en ze hebben je geholpen staande te houden in de wereld. Maar dat wil niet zeggen dat je geen overtuigingen hebt die beperkend kunnen werken bij de realisatie van jouw doel. Natuurlijk zitten er ook overtuigingen bij die constructief kunnen werken bij de realisatie van jouw doel. Aan jou om daarachter te komen.
Wij gebruiken een wetenschappelijk onderbouwde en gestructureerde methodiek voor het achterhalen van de set aan overtuigingen die mensen hebben. Want mensen hebben zowel een fundamentele set aan overtuigingen, en ze hebben ‘losse’ overtuigingen. Die set aan overtuigingen bestuurt praktisch alle acties die je onderneemt, en is waarneembaar in jouw daadwerkelijke gedrag. Sommige onderdelen van deze set werken constructief, en sommige werken beperkend. Dat is afhankelijk van jouw doel.
De losse overtuigingen die je hebt zijn voornamelijk gebaseerd op jouw individuele en unieke ervaringen tot nu toe. Die ervaringen helpen die overtuigingen vormen en versterken, wanneer ze bevestigd worden door de uitkomsten van situaties. In het kader van de realisatie van jouw doelen: De onbewuste overtuigingen zijn de shortcut richting het succes wat je nastreeft.
Want: Wanneer jij niet 100% overtuigd bent van het feit dat jij dat gestelde doel ook écht glorieus kunt gaan realiseren, hoe groot is dan de kans dat je het gaat halen? En tevens: Wanneer jij wél 100% overtuigd bent van het feit dat jij dat gestelde doel ook écht glorieus kunt gaan realiseren, hoe groot is dan de kans dat je het gaat halen?
Of je gaat halen is afhankelijk van bovenstaande factoren. Maar we weten zeker dat als je overtuigd bent van het eigen succes, dat alles een stuk gemakkelijker gaat. Hier zie je direct de impact van jouw overtuigingen op jouw mindset en succes.
Leuk weetje: Jij en ik zijn niet de enige mensen met onbewuste sets aan overtuigingen. Iedereen heeft ze. En wanneer je erachter komt hoe deze onbewuste drijfveren en overtuigingen werken bij anderen, dan ben je vele malen beter in staat om gemakkelijk een onbewuste klik met anderen te creëren en jouw doelen te behalen. Dat heeft natuurlijk hele positieve gevolgen voor jouw rol als Leider, als Sales, of als samenwerkend lid van een team!
Identiteit
Dat onbewuste gaat zelfs nog iets dieper dan de individuele sets aan overtuigingen. Ons psychologische ego, ook wel onze Identiteit genaamd, zit daar ook in verborgen. Waar je jouw overtuigingen nog wat kunt tweaken en aanpassen, is dat psychologische ego van ons vastgelegd. Helaas niets structureel aan te veranderen. Maar het is wel een blauwdruk van wie we zijn, en het is de reden dat mensen op reünies vaak niet zoveel veranderd zijn. Mensen zijn wat ouder, wat grijzer, misschien wat meer gevuld, maar ze lijken praktisch dezelfde persoon.
Mensen zijn nou eenmaal óf abstract óf concreet. Introvert of extravert. Aardig of vriendelijk. Niets aan te doen, maar wel heel interessant om van jezelf te weten. Net als jouw onbewuste gedragsstijl. Hierdoor zie je sneller of het jouw gestelde doelen beïnvloed.
Wat is de blauwdruk van jouw persoonlijkheid?
Behaal jouw doelen
Dit is de laatste blog uit de blogserie Het Stappenplan voor Succes. Om jouw doelen voortaan glorieus te gaan realiseren. Graag gedaan, cadeautje van het team van martijnschaap.com!
Neem een keer de tijd om jouw doel te bepalen, en pas vervolgens de andere stappen toe. Breng het in kaart, en dan weet je precies wat je te doen staat. Hoe ziet de omgeving eruit? Welke houding en gedrag zijn essentieel om optimaal samen te kunnen werken met die omgeving? En welke kennis en vaardigheden gaan daaraan vooraf? Wat is jouw talent om te leren, en wat gaat je gemakkelijk af?
Kijk eens naar die zaken. Daar willen wij je natuurlijk bij helpen. Maar wees ook niet bang om eens een keer dieper te gaan op jouw gestelde doelen: Wat is mijn set aan onbewuste overtuigingen? Wat zijn die drijfveren, en ‘losse’ overtuigingen? Geloof ik wel in het feit dat ik succes glorieus kan realiseren? En welke rol spelen de zaken uit mijn psychologische blauwdruk op mijn toekomstige doelen?
Wij trainen, coachen, en begeleiden ontwikkeltrajecten omdat wij ontzettend veel energie krijgen van alles wat er loskomt bij mensen die zich aan het ontwikkelen zijn en streven naar nieuwe hoogtes. Dat is waarom we het doen. Meer weten? We gaan graag samen in gesprek over de doelen die er samen te realiseren zijn, en de toegevoegde waarde die dat voor jou en jouw organisatie op gaat leveren.
Geschreven door Stephan Annema.