Het Nieuwe Jaar, Nieuwe doelen?

Als er één ding helder is geworden in 2020 en 2021, is dat de wereld blijft veranderen. Natuurlijk is niet alleen Corona van invloed geweest op jouw 2021. Ongetwijfeld heb je ook te maken gehad met andere factoren die van invloed zijn geweest op jouw succes vorig jaar. De mensen met wie je werkt, of juist besloten hebt om niet meer mee te werken, zijn van invloed geweest. Nieuwe klanten, oude klanten, of juist nieuwe partners aan de voorkant.

In hoeverre heeft de veranderende omgeving impact gehad op jouw gestelde doelen? En wat worden jouw nieuwe doelen voor 2022 en hoe ga je deze realiseren? Wij willen je voorstellen om een paar soorten doelen aan te houden. Drie soorten, namelijk.

#1: Lange termijn doel

Hoe zie jij de wereld over een paar jaar? 5 tot 7 jaar bijvoorbeeld? En hoe kun je daar concreet impact op maken?

Het type doel wat wij in onze trainingen altijd voorstellen is een écht lange termijn doel. Een groot doel, waar collega’s en medewerkers inspiratie uit halen omdat het motiveert een bijdrage te leveren aan een gezamenlijk iets.

Maar: Maak het wel concreet. Het moet natuurlijk wel te meten, en daardoor daadwerkelijk te realiseren zijn. Heb jij deze al? Zo nee, begin het met het stellen van nieuwe doelen op lange termijn. Een favoriet voorbeeld van Elon Musk: Wij gaan naar Mars.

#2: Korte termijn doel (a.k.a. doelstellingen)

En natuurlijk moet er, na het stellen van de lange termijn doelen, ook op dagelijkse basis het één en ander gebeuren. Daarom is het altijd handig om (twee)jaarlijkse doelen te stellen, dit noemen we ook wel doelstellingen. Deze moet je net zo concreet kunnen maken als het lange termijn doel. Ook hiervoor geldt namelijk dat je het moet kunnen meten om te kunnen realiseren.

Het is logisch om de concrete doelstellingen onderdeel te laten zijn van het lange termijn doel. Het gaat natuurlijk een bijdrage leveren aan dat lange termijn doel. Dus, wanneer je naar Mars wilt, zal je de juiste technologie, de juiste raketten, en de juiste funding moeten realiseren. Dit zijn voorbeelden van doelstellingen die het doel helpen realiseren.

#3: Overtuigingsdoelen

Bovenstaande soorten doelen en doelstellingen zullen niet zo gek in de oren klinken. Dit zijn namelijk de meest voor de hand liggend. Wanneer je doelen wilt gaan stellen, zal je deze twee het meest als advies aangeboden krijgen. Echter, vanuit martijnschaap.com en onze unieke methodiek van werken, weten we bijzonder goed dat bovenstaande twee soorten doelen nutteloos zijn, wanneer je niet de juiste aandacht besteedt aan een ander soort doel. En dat zijn ‘overtuigingsdoelen’.

Hoe zit dit dan precies?

Jouw onbewuste overtuigingen zijn essentieel voor het succes wat je nastreeft. Voor jouw oude doelen en voor jouw nieuwe doelen. Zolang jij niet onbewust overtuigd bent van de waarde van iets, zal je jezelf er niet voor inzetten. Het is simpel, maar zeker niet gemakkelijk. Daarom raden wij ook zogenaamde Overtuigingsdoelen aan. Waarvan ben jij onbewust overtuigd, en neem jij altijd voor waarheid aan? Doe daar wat mee, zodat het voortaan in alle gevallen constructief voor je uitpakt.

Heb jij misschien onbewust de overtuiging dat ‘doelen stellen helemaal niet werkt’? Leer jezelf dan ook om dagelijks deze overtuiging aan te passen naar: ‘Een gesteld doel geeft mijn activiteiten richting, en zo kom ik sneller tot groter succes’.

Is er bij jou misschien de onbewuste overtuiging dat je ‘op jouw leeftijd wel uitgeleerd bent, en dat je alles weet wat je nodig hebt’? Leer jezelf dan de overtuiging aan: ‘door jezelf te blijven ontwikkelen, blijf ik flexibel en vaardig’. Dit stelt jou in staat om je aan te passen wanneer de flexibiliteit van jouw omgeving dat vraagt.

Twijfel jij misschien aan jouw kennis, vaardigheden, en capaciteiten? Ook dat zijn onbewuste overtuigingen. Leer jezelf dan aan ‘Ik ben goed genoeg, en ik ben voor iedereen van toegevoegde waarde.’

Het dagelijkse herhalen van de nieuwe overtuiging is hierbij een constructieve stap, net als het stil staan bij de positieve ervaring die de nieuwe overtuiging onderstreept. En ook voor de overtuigingsdoelen geldt: Zorg ervoor dat het een bijdrage levert aan het lange termijn doel en de bijbehorende doelstellingen!

Wij zijn benieuwd wat jouw nieuwe doelen, doelstellingen, en overtuigingsdoelen zijn voor de komende periode. Laat het ons vooral weten!

Hulp nodig bij het stellen van constructieve doelen, zowel in persoonlijke als professionele sfeer? Wij zijn er voor je – laat via onze website een bericht achter!

Volg daarnaast het YouTube kanaal van onze CEO Martijn Schaap als je meer wilt weten over het stellen van doelen, succes realiseren, en ondernemerschap!

Geschreven door Stephan Annema

Was deze blog nuttig? Deel hem!

Neem contact op

Login
FlagFlag