Herken je dat? Dat je je ochtenden, vlak nadat je wakker wordt, eigenlijk niet hoeft na te denken over de dingen die je doet? Je gewoontes zitten een stuk vaster in jouw systeem dan je zelf soms door hebt
Het ontstaan van gewoontes
De wekker gaat, je stapt uit bed, hobbelt naar de badkamer en staat op de weegschaal. Ongeveer hetzelfde als wat je gisteren deed. Vervolgens zet je de douchekraan aan en stap je onder de douche. Even warm wakker worden. Lekker. Shampoo, conditioner, douchegel. Daarna afdrogen, tandenpoetsen – én stoken – en aankleden maar. Op naar beneden – tijd voor koffie.
Voor je het weet, zijn de onbewuste keuzes die je dagelijks maakt, elke keer opnieuw, volwaardig ingesleten als automatismen. Gewoontes noemen we die. De effecten daarvan zijn niet per se direct zichtbaar, hoorbaar of voelbaar, want het komt in kleine stapjes.
Maar wat gebeurt er na verloop van tijd? Dan stapelt het op. Dan zie je het, hoor je het, of voel je de effecten wél.
Wanneer je dan nog wat wilt veranderen, is dat ineens een stuk lastiger. En zo heel erg is het niet, als de gewoonte een positieve is. Het stoken van je tanden, bijvoorbeeld. Vraag het aan elke fatsoenlijke tandarts en die zal aangeven dat het een goede gewoonte is!
Voor hetzelfde geld heb jij de gewoonte om na het tandenpoetsen niet te stoken, en dan heb andere gesprekken met je tandarts… Om dan iets nieuws aan te leren, tussen de vaste patronen die je misschien al jarenlang hebt, is erg complex.
Welke bewuste en onbewuste gewoontes heb jij momenteel, die je eigenlijk niet richting jouw doel helpen? Vind je het lastig om nieuwe gewoontes aan te leren?
MartijnSchaap.com helpt je daarbij!
Als jij klaar bent voor de volgende stap in jouw succes, laten we dan eens een gesprekje plannen>
Als jij klaar bent voor de volgende stap in jouw succes, laten we dan eens gesprekje plannen.
Geschreven door Stephan Annema, senior partner bij MartijnSchaap.com.