Dit zijn de effecten van muziek op lichaam en geest

Wanneer zet jij muziek aan? Thuis, tijdens het sporten, of ook tijdens het werk? En kies je dan muziek uit omdat je het gewoonweg lekkere muziek vindt, of zijn er wellicht wat andere factoren die meespelen in je muzikale keuzes? Je leert hier waarom we deze keuzes maken en welke effecten muziek op lichaam en geest hebben.

Het moge logisch zijn dat de muziek die jij tof vindt voornamelijk te maken heeft met hoe je je erdoor voelt. Er is een hele duidelijke emotionele link tussen een bepaald muziekstuk, genre of band en hoe jij je voelt op een bepaald moment.

Sterker nog, het lijkt erop dat de genres waar je tijdens de formatieve periode van je pubertijd het meest naar luisterde nog steeds de overhand heeft! Daar kun je altijd op terugvallen. Of het nou gaat om de Spice Girls, Black Sabbath, of Tupac Shakur.

Effecten van muziek

Maar wat interessant is, is dat evolutionaire kracht van muziek al jaren onderzocht wordt. Charles Darwin heeft zelfs in een aantal studies de effecten van muziek onderzocht. 

De vraag is eigenlijk heel simpel, maar ook heel breed. “Waarom luister ik naar bepaalde muziek?”

De effecten van muziek

En het antwoord lijkt te zijn dat wij, als mensensoort, al ruim 250.000 jaar van muziek (of andere ritmische geluiden) genieten. Hierdoor hebben we namelijk een emotionele koppeling met een gevoel, situatie, of evenement in ons verleden of heden.

Dus: kies je muziek uit op hoe je je wilt voelen. Heb jij een playlist die jij associeert met je goed voelen, hard gaan, en jezelf overtreffen? Zet die dan vaak aan om diezelfde emoties en gevoelens op te wekken! 

Meer weten over hoe je sneller bij jouw doelen komt?

MartijnSchaap.com helpt je daarbij!

Als jij klaar bent voor de volgende stap in jouw succes, laten we dan een gesprekje plannen.

Geschreven door Stephan Annema, senior partner bij MartijnSchaap.com.

Was deze blog nuttig? Deel hem!

Neem contact op

Login
FlagFlag