Effectieve teamdiversiteit door onbewuste voorkeuren

Diversiteit. Het is een veelgehoord thema, zeker in deze tijden. Er zijn natuurlijk ook veel verschillende soorten diversiteit. Sociale of culturele diversiteit, religieuze diversiteit, diversiteit in leeftijd of generatie. En iedereen vindt er wel wat van. Maar er is één soort diversiteit in een effectief team waar mensen bijna nooit over spreken: Diversiteit vanuit onbewuste voorkeuren.

Onbewuste voorkeuren, wat zijn dat dan?

Jouw onbewuste voorkeuren hebben te maken met hoe jij, gedurende de dag, jouw verschillende activiteiten onbewust aangaat. Hoe jij onbewust kijkt naar mogelijkheden en problemen, en welk soort taken jij het eerste oppakt.

We hebben het er al vaker over gehad: Daniel Kahneman heeft keihard wetenschappelijk bewezen dat wij, als mensen, voor meer dan 93% van de tijd vanuit het “onbewuste” handelen. Het onbewuste als in automatische piloot. Systeem 1 en Systeem 2. Alles wat nieuw is, doe je (in eerste instantie) bewust. Je moet er bewust bij nadenken, en dit kost energie. Elke handeling moet je bij stil staan, anders lukt het niet.

Doe je de nieuwe taken of activiteiten vaker en vaker, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Totdat je er niet meer bij na hoeft te denken. Dan wordt het op een onbewuste manier opgenomen. Vergelijk je allereerste auto rijles maar eens met hoe je nu in de auto van A naar B gaat. Het gaat zodanig gemakkelijk, automatisch bijna, dat het een onbewust proces is geworden.

Zo ook met de onbewuste voorkeuren

Op een gegeven moment heb je jezelf aangeleerd dat bepaalde manieren van handelen het beste werken. Jij hebt daar altijd voordeel uitgehaald, en dat werd continu bevestigd. Kortom: Je doet niet anders meer. Onbewuste voorkeuren dus.

Er zijn twee smaken: wens en plicht. Dat zijn de verschillende onbewuste voorkeuren. En beide zijn even goed, effectief, en nuttig. Natuurlijk kun je bijzonder succesvol worden als je ‘van de wens bent’. Net zo als je ‘van de plicht bent’.

Wanneer je kijkt naar jouw team, zal het gaan opvallen dat er mensen zitten die zowel van de wens zijn, als mensen die van de plicht zijn. Maar wat is het verschil tussen de twee? Hoe kun je het herkennen? En nog belangrijker: Hoe kun je dit soort Diversiteit nou effectief inzetten voor betere teamresultaten?

Effectieve Diversiteit – Wens?

Mensen die van de wens zijn, zijn beweeglijk in het leven. Zij zijn continu op zoek naar leuke dingen om te doen, mooie acties om te ondernemen, en plezierige collega’s om mee te werken. Als er 10 taken liggen, kiezen ze eerste de 3 leukste uit om te doen. De rest komt later.

Hun onbewuste voorkeur is dat zij veel dingen willen, en zo praten ze. Je kunt ze herkennen aan het bereikende taalgebruik: “Ik wil graag”, “Wat zijn het mooi zijn als” en “Goh, wat gaaf om dat te realiseren” zijn uitspraken die ze makkelijk doen.

Kortom: Mensen van de wens hebben de onbewuste voorkeur om bezig te zijn met de leuke dingen in het leven, en proberen deze ook te bereiken.

Effectieve Diversiteit – Plicht?

Plicht is de andere kant van de medaille. Mensen van de plicht zijn over het algemeen iets realistischer ingesteld. Zij zijn bijzonder effectief in het kunnen opsporen van mogelijke problemen, om daar vervolgens vooraf al rekening mee te houden.

Zij moeten vooral veel dingen. Dat voelt voor hen absoluut niet negatief, dat is gewoon hoe zij onbewust werken. Ze moeten op mails reageren, ze moeten nog even lunchen, en ze moeten ook nog sporten ’s avonds. Als er bij hen 10 taken liggen, doen ze eerst nummer 1, dan nummer 2, nummer 3, enzovoorts. Ook bij hen zijn er wat fysieke kenmerken. In de video hieronder kun je daar meer over leren!

Kortom: Mensen van de plicht hebben de onbewuste Voorkeur om continu bezig te zijn met dingen die moeten. Ze snappen dat er altijd wel een probleem kan opkomen, en daar moeten ze dan ook vooraf rekening mee houden.

Moeten mensen van de wens dan niks?

Ja, zeker wel. Natuurlijk moeten zij ook dingen! Maar de manier waarop ze dat beredeneren is anders. Mensen van de wens en van de plicht moeten, bijvoorbeeld, allebei de hypotheek betalen. En waar mensen van de plicht dat ‘gewoon moeten’, omdat ze dat hebben afgesproken, zitten mensen van de wens anders in de wedstrijd.

Zij doen het niet omdat het moet, want ‘ik moet helemaal niks!’, maar omdat de gevolgen van het niet doen vooral heel vervelend zijn. “Ja, natuurlijk moet ik m’n hypotheek betalen. Want ik wil natuurlijk niet uit huis gezet worden!”

Hoe zit het met onbewuste voorkeuren in mijn team?

Kijk eens naar de individuen in jouw team. Bij wie denk je wens, en bij wie denk je plicht? Hopelijk is het een beetje eerlijk verdeeld. Het werkt namelijk fantastisch als je niet alleen mensen hebt die bereikende doelen stellen, maar daar ook een club mensen mee hebt werken die realistisch naar mogelijke problemen kijken om proactief op te lossen.

Dit is effectieve teamdiversiteit die dieper gaat dan huidskleur, leeftijd of politieke of religieuze overtuigingen. Het gaat hier écht om hoe iemand psychologisch is opgebouwd. En dat heeft bijzondere voordelen. Een divers team, vanuit deze oogpunten bekeken, die ook daadwerkelijk goed samen werkt, zal HEEL VEEL meer gedaan krijgen dan teams waarin men in hun onbewuste silo’s werkt.

Wens & plicht – de Video

Bekijk deze verdiepende video van Martijn over de verschillen tussen wens en plicht en abboneer op zijn YouTube kanaal!

Communiceer dus over onbewuste voorkeuren

Start vooral met goed communiceren met jouw mensen. Want daar beginnen natuurlijk alle vormen van samenwerken en effectieve diversiteit in jouw team. Als je er nou achter wilt komen hoe jouw team is opgebouwd qua wens & plicht, neem dan contact met ons op. Wij geven je graag wat inzichten waar jullie direct mee aan de slag kunnen.

Was deze blog nuttig? Deel hem!

Neem contact op

Login