5 Eigenschappen van stressloze werkplekken

Er zijn natuurlijk onderzoeken genoeg naar de culturen binnen organisaties en (stressloze) werkplekken. Veel van die onderzoeken worden gekleurd door de geografie. Dat houdt in dat Amerikaanse organisaties, gemiddeld genomen, een andere cultuur hebben dan Italiaanse organisaties. Of dat een organisatie in Kenia verschilt van die in Australië. Men is op zoek naar een ander soort stressloze werkplek, of vindt de rust in andere dingen. 

Je zou zeggen, dat is logisch.

Maar ondanks dat er veel verschillen zijn tussen de culturen van landen, regio’s, en dus organisaties, zijn er ook een aantal overeenkomsten in wat een werknemer zoekt in stressloze werkplekken. Deze overeenkomsten klinken vaak nog vele malen logischer, omdat iedereen deze eigenschappen kan waarderen. Deze eigenschappen van de werkplek vermindert de stress bij mensen, namelijk. Wat zorgt voor een fijner gevoel en betere werksfeer. 

Dan Buettner heeft onderzoek gedaan naar de eigenschappen van stressloze werkplekken en organisaties, en kwam bij de volgende 5 eigenschappen: 

  1. Beperk de werkweek en werk dus niet meer dan fulltime.
  2. Vermijd pendelen en verminder de reistijd
  3. Gewoon lekker op vakantie gaan!
  4. Doe ook sociaal met collega’s na werktijd
  5. Zoek de juiste manager / leidinggevende / baas

Aan welke van deze eigenschappen voldoet jouw werkplek? In hoeverre is de cultuur binnen jouw organisatie te erkennen als stressloos? Wat gaat er goed, maar nog belangrijker, wat mist er nu nog?

Jouw organisatie heeft al een cultuur, of die bewust ontworpen en ontwikkeld is, of niet. Hierin zit ook een bepaalde werksfeer: de rust of commotie rond een werkplek zal per organisatie verschillen. Laten we samen eens onderzoeken hoe we de cultuur binnen jouw organisatie van stressloze werkplekken kunnen voorzien en zo een gelukkige cultuur kunnen maken.

Ben je er klaar voor omdat proces met ons aan te gaan?
Neem contact met ons op!

Was deze blog nuttig? Deel hem!

Neem contact op

Login