Structurele gedragsverandering: zo ga je er beter mee om

Niemand zit erop te wachten om veranderd te worden. Dat werkt niet. Daarom is het goed om voorzichtig om te gaan met structurele gedragsverandering. Bedenk je namelijk dat verandering ontzettend lastig is. Een vaardigheid die je keer op keer moet trainen.

Maar mensen zijn, in principe, wel geneigd om zelf wat wijzigingen door te voeren, als ze tenminste de overtuiging hebben dat het nuttig of leuk is, of dat het hen helpt om dichter bij hun doelen te komen. Intrinsieke motivatie heet dat. De innerlijke wil om écht te veranderen.

Vergeet niet: structurele gedragsverandering is ontzettend moeilijk. Denk aan de roker die een jaar gestopt is, en toch weer begint. Denk aan de manager die structureel uit z’n slof schiet, ondanks de beste intenties. Of denk aan die ene persoon die structureel NEE zegt tegen vernieuwing of verandering, ondanks eerdere gesprekken met zijn manager.

Daarom helpt het om ‘verandering’ te bekijken als een vaardigheid, en niet zomaar een evenement of een proces. Niet al te lange tijd geleden was verandering iets veel minder frequent. Dus wanneer er een verandering plaats vond, zoals een nieuw stuk software of een ander MT, dan was er vaak paniek.

Door de continue technologische en economische ontwikkeling, en de globalisering die daar bovenop komt, is verandering een constante factor geworden. De manier waarop je daar structureel mee omgaat, is dus een vaardigheid geworden waar je jezelf in kan ontwikkelen. Onthoud goed, bij jezelf en bij anderen, dat structurele gedragsverandering geen rechte lijn omhoog is. Het is een training die ups en downs kent en waar je geduld voor moet hebben.

En dat is niet voor iedereen even gemakkelijk.

MartijnSchaap.com helpt je daarbij!

Als jij klaar bent voor de volgende stap in jouw succes, laten we dan eens een gesprekje plannen.

Geschreven door Stephan Annema, senior partner bij MartijnSchaap.com.

Was deze blog nuttig? Deel hem!

Neem contact op

Login